23 Januari 2011

Mengapa memilih Sitkrumat?

Sitkrumat ditubuhkan dengan matlamat untuk memperkembangkan sukan Muay Thai di Klang khususnya dan negeri Selangor amnya. Sejak memulakan latihan pertama di Taman Rakyat Klang 3 tahun lalu, Sitkrumat telah menerima penyertaan sebanyak 238 orang. Setiap minggu pasti ada pelatih baru yang mendaftar masuk. Kini, ahli yang masih aktif dan sentiasa datang latihan adalah seramai 35 orang.

Ramai yang datang ke Kem Sitkrumat setelah membaca blog ini. Ada juga yang datang setelah menerima cadangan dari kelab atau gim Muay Thai di sekitar Lembah Kelang. Kebanyakan yang datang ialah pelatih baru yang tidak mempunyai apa-apa asas dalam sukan atau seni mempertahankan diri.

Ada juga pelatih yang pada awalnya bercita-cita besar ingin menempa nama dalam arena pertandingan tetapi terpaksa melupakan hasrat itu setelah mengalami kecederaan (bukan kerana Muay Thai tetapi kerana aktiviti lain).

Ada juga yang datang kerana ingin memiliki tubuh yang 'fit' dan boleh bergaul dengan orang-orang aktif sekitar mereka. Ada juga yang datang sekadar untuk mengisi masa lapang kerana tiada aktiviti yang ingin dibuat pada hari minggu.

Sitkrumat mengalu-alukan sesiapa sahaja yang ingin mendalami ilmu Muay Thai. Seperti kelab-kelab di Kelantan, kami tidak mempunyai gim berhawa dingin. Kami cuma berlatih di atas padang getah futsal taman rekreasi. Namun semangat para ahli yang sentiasa datang membuat latihan setiap hari minggu menjadikan Taman Rakyat meriah dengan pelbagai gelagat pelatih Sitkrumat.

Jika anda ingin menjadi salah seorang daripada kami, datanglah ke Taman Rakyat, Taman Sri Andalas, Klang. Kami menjalani latihan setiap hari Sabtu dan Ahad bermula pada pukul 4.30 hingga 7.30 malam. Latihan intensif untuk pelatih yang ingin bertanding pula dijalankan di kediaman Cikgu di Taman Perwira, Teluk Panglima Garang, Kuala Langat setiap hari kerja bermula pada pukul 5.00 hingga 7.00 malam.

Untuk menjadi ahli, anda cuma perlu membayar RM50 (sekali seumur hidup). Tiada yuran latihan dikenakan dan anda boleh datang belajar dan berlatih selagi anda mahu.

Tiada ulasan: