09 Ogos 2010

Seni fotografi

Tanpa jurufoto, juara bukanlah juara - Scot MacAlinden, International Kickboxer Magazine.

Kata-kata di atas menunjukkan betapa pentingnya seorang jurufoto dalam sesuatu acara atau kejohanan Muay Thai. Penganjur yang gagal seringkali terlupa mengupah seorang jurugambar untuk merakamkan peristiwa yang berlangsung. Sekeping gambar boleh menceritakan seribu peristiwa yang berlaku.

Bagi pengamal Muay Thai, setiap aktiviti perlu dirakam untuk kenangan. Selain itu, kita boleh melihat sebarang perubahan pada tubuh kita atau kesilapan yang tidak disengajakan contohnya kedudukan tangan yang tidak betul semasa tendangan dibuat.

Boksing Kelantan mengajak semua pengamal Muay Thai mengabadikan aktiviti mereka dalam bentuk foto. Jika medium facebook kurang digemari, apa kata hantar gambar anda ke greateacheraja@yahoo.co.uk untuk disiarkan. Anda tidak perlu memiliki kamera Nikon DSLR untuk menjadi jurufoto, cukuplah dengan kamera digital biasa atau telefon bimbit yang beresolusi tinggi.

Boksing Kelantan ingin berkongsi gambar-gambar yang dirakamkan oleh Kem Sitkrumat. Kamera yang digunakan adalah daripada jenama Jenoptik 5.0MP.

Tiada ulasan: